0
0
skjul
ingen varer er lagt til
Banner

Debio

Mattilsynets kontrollorgan

Dere har kanskje hørt om Debio, men vet dere egentlig hva det er? Og har dere kjennskap til Ø-merket sine krav? Vi i Øko-Kompaniet er opptatt av at alle våre varer er merket rett, og følger alle retningslinjer. Her vil dere få en innføring i Debio sine verdier.

 

Hva er Debio?

 

Ø-merket er det offisielle norske økologimerket som viser om et produkt er godkjent økologisk, og eies av Debio. Alt av økologiske matvarer som blir produsert i Norge får godkjenning av Debio. Produktene blir kontrollert etter internasjonale regler, slik at både norske og utenlandske økologiske varer leverer samme kvalitet.

 

Det er ikke hvem som helst som kan produsere økologiske produkter. Noen mener selv at deres produkter er dyrket frem på en økologisk måte, men det er ikke ensbetydende med at produktene faktisk er økologiske. Debio har som ansvar å forvalte økologisk mat i Norge, og det er dermed de som vurderer merkingen. Både restauranteiere, utsalgssteder, barnehager og andre aktører kan se på dette som en stor og viktig trygghet.

 

Ved å velge Debio kan dere være trygg på at:

  • Maten er økologisk
  • Produksjonen er kontrollert minst en gang det siste året
  • Det er et naturlig og sunt valg for både oss, dyrene og planeten

Disse garantiene sørger for en merverdi til produkter, produsenter og virksomheter. Produksjonen bygger på dyrevelferd og miljøstandarder som tilfredsstiller strenge krav.

Hvilke krav stiller Debio?

 

Debio har krav om at alle gårdsbruk og bedrifter som pakker eller foredler økologiske produkter skal ha en sertifisering av Debio. Når man har dette på plass får man årlige kontrollbesøk som tar for seg hele prosessen fra start til slutt. De skal sørge for at produkter som markedsføres med henvisning til den økologiske produksjonsmetoden, tilfredsstiller kravene i regelverket.

 

Vi i  Øko-Kompaniet ønsker at dere skal vite hva dere kjøper, og derfor er det viktig med regler for økologisk landbruk. Det er Mattilsynet som er ansvarlig for dette i Norge, mens Debio utfører den praktiske kontrollen.

 

Det finnes egne internasjonale regler for økologisk mat, og man kan være helt sikker på at disse matvarene er kontrollert. EU har et eget organ som gjennomfører slike kontroller på økologisk mat i Europa, og maten merkes  med en grønn Ø satt sammen av EU sine stjerner. Det antas at merker som ikke er representative for EU sine standardregler for økologi, over tid vil forsvinne. Det vil sørge for sikrere rammer rundt de ulike økologimerkene og et mer bærekraftig samfunn, som er en del av Debio sine verdier.

 

Hvordan merkes økologisk mat?

 

Symbolet på økologiske produkter er lett gjenkjennelig med en Ø og Debio sin logo. I Norge er det  strenge krav til merking av matvarer og det gir forbrukerne en trygghet til å velge økologisk. Vi har høye krav til våre leverandører, og setter kvalitet først.

Debio-merket viser at dere bryr dere om dyra, jorda og maten vi spiser. Det er noe som øker troverdighet og skaper tillit overfor gjester og kunder, og skaper stolthet blant ansatte. Vi er godkjent av Debio, og alle våre produkter er merket. Vil dere vite mer om økologisk mat? Da kan dere trykke her.

 

Lurer dere på noe?

 

Har dere noen spørsmål om Debio og merking? Eller er dette noe deres bedrift ønsker å vite mer om? Kontakt oss i dag om dere er en potensiell kunde, vil gi oss noen råd eller ønsker å lære mer om Debio-merket.

 

Kontakt oss i dag på +47 33 77 76 50 eller post@okompaniet.no