0
0
skjul
ingen varer er lagt til
Banner

Hva er økologisk mat?

Den økologiske andelen av matvarer øker stadig, og vi ser flere og flere som tar bevisste matvalg. Men hva betyr egentlig dette valget mange tar? Hva innebærer det? Og hvilke gevinster har det for individet og samfunnet?

 

Hva er økologisk mat?

 

Stadig flere utsalgssteder, både butikker og restauranter, velger i større grad å benytte seg av økologiske råvarer. Men hva innebærer det utenom at produktene har et ekstra merke på seg? Hva er det man egentlig velger å servere barna i barnehagen eller kundene i restauranten?

 

Naturen, dyrene og planeten er sentralt innenfor økologisk produksjon. Hovedtanken er at produksjonen skal foregå på disse tre faktorene sine premisser. Det innebærer at dyrene ikke skal lide en unormal hurtig vekst, plantene skal vokse i sine egne former og farger, og planeten skal kunne leve i mange 1000 år frem i tid uten å lide av vår overflod.

 

Vi i Øko-Kompaniet tror at de naturlige ressursene er med på å redusere skadene i samfunnet. Alle vet at vi har levd for grådig av planeten sine ressurser i for mange år. Vi må derfor omstille oss i flere ledd, og et økologisk matvalg kan være et naturlig startpunkt for flere bedrifter. På denne måten kan dere ta hensyn til dyrene og planeten sin naturlig atferd og behov.

 

De fire økologiske prinsippene

 

For at den økologiske dyrkingen skal fungere internasjonalt er det enighet om fire viktige prinsipper:

  • Helseprinsippet
  • Økologiprinsippet
  • Rettferdighetsprinsippet
  • Varsomhetsprinsippet

Disse sørger for at landbruket opprettholder helsen til planter, dyr, mennesker og jorda som helhet. Produksjonen bygger derfor på det naturlige kretsløpet.

 

Økologisk landbruk skal drives på en ansvarlig og varsom måte for å ta vare på miljøet. I tillegg skal vi beskytte helsen og miljø for nåværende og fremtidige generasjoner. Vi er med på å hjelpe vår neste generasjon sin livskvalitet her på Jorda.

 

En jord i balanse

 

Våre økologiske produkter er dyrket fri for kunstgjødsel, sprøytemidler og andre kunstige tilsetningsstoffer. Det er ingen bruk at vekstfremmende stoffer, veksthemmende stoffer eller genmodifisering. Alt er naturlig rent, akkurat slik det var 100 år tilbake i tid.

 

Resultatet av vår økologiske dyrking er en mer naturlig og intens smak. Vi vet at alle våre leverandører produserer produktene med en omtanke for vår skjøre natur og planet. For jorda er jo faktisk bare til lån. Og slik som utvikling er nå, vil denne låneperioden være vesentlig kortere enn hva vi så for oss for bare noen år siden.

 

Hvordan sikres den økologiske produksjonen?

 

Men hvordan kan dere som kunde være helt sikker på at maten som sies å være økologisk faktisk er det? I Norge har vi strenge krav til merking av matvarer, og varene blir dermed kontrollert gjennom hele prosessen fra start til slutt. Vi i Øko-Kompaniet tar vår jobb  veldig alvorlig, og velger våre leverandører nøye.

 

Mange produkter er merket “uspøytet”, “frittgående” eller “naturlig”. Dette er ikke ensbetydende med at varene faktisk er økologiske. Det offisielle norske økologimerket er det Debio som står for. Deres krav til bruk av Ø-merket er de samme som EU sine krav, og dette vil dere alltid kunne finne igjen på våre produkter. Vil dere lese mer om Debio? Da kan dere trykke her.

 

Har dere noen spørsmål?

 

Har dere noen spørsmål om økologisk landbruk og våre produkter?  Eller er dette noe deres bedrift vil ta et bevisst valg om? Ikke nøl med å ta kontakt, vi vil gjerne hjelpe dere.

 

Ta kontakt på +47 33 77 76 50 eller post@okompaniet.no i dag.