0
0
skjul
ingen varer er lagt til
Banner

Importerte økologiske produkter.

De fleste forbinder økologisk mat med de nære og kjære produktene som er produsert på nabogården. Sannheten er at mange av de økologiske produktene som blir solgt faktisk er importert. Men er disse produktene fortsatt økologiske da?

 

Hvorfor må økologisk mat ofte importeres?

 

I Norge har vi spennende årstider med varierende klima. Årstidene gir ulike utfordringer til jordbruket, både med tanke på varme, nedbør, snø og frost. Det skal verken være for varmt eller for kaldt, og i Norge er vi dessverre ikke så heldige at værgudene alltid hører våre bønner.

 

For at dere til enhver tid skal få kvalitetsrike produkter er vi nødt til å lete etter leverandører utenfor landegrensene. Dette gjelder ikke bare oss, men også mange andre grossister i landet. Vi tar denne jobben svært seriøst, siden vi er opptatt av å få levere god kvalitet, smak og et godt utvalg til alle våre kunder.

 

Våre leverandører er nøye håndplukket. Gjennom tett samarbeid fremkommer de mest fantastiske og smakfulle råvarene. På denne måten har dere muligheten til å spise solrike grønnsaker som dere vanligvis kun ville fått i utlandet.

 

Er importerte økologiske produkter dårligere enn de norske?

 

Selv om de økologiske matvarene må importeres er det ingen forskjell på kvalitet sammenliknet med våre lokale råvarer. Produktene er produsert på akkurat samme måte, men forholdene ligger bedre til rette for de. Solen er en viktig energikilde som flere andre land har bedre tilgang til enn oss.

 

Spanske tomater er mer klimavennlige enn de norske i vinterhalvåret , siden de ikke krever produsert lys og varme. Noen tar påstanden så langt som å si at norske tomater faktisk er noe av det mest klimafiendtlige man kan spise om vinteren. Men i sommermånedene kan tomatene blir både søte og solrike helt av seg selv her i landet. Derfor tilbyr vi norske tomater i sommermånedene, men importerer tomater i vinterhalvåret.

 

 

Spania har mange fordeler, og ligger langt foran flere land med økologisk dyrking:

 

  • Spania er det landet i Europa som dyrker mest økologisk mat
  • Tomater er en av de matvarene vi nordmenn importerer mest fra Spania
  • I regionen Andalucia er over 50 % av produksjonen økologisk

Hvordan vet man at utenlandske varer er økologiske?

 

Økologiske produkter i Norge blir merket og godkjent av vår kjente aktør Debio. Både gårdsdriften og produktene blir holdt under grundig oppsyn, slik at forbrukerne skal føle seg trygge på at det virkelig er økologiske produkter de kjøper.

 

Siden det ikke bare er norske økologiske produkter som plasseres i mathyllene, kan det fortsatt være vanskelig å finne ut hva som faktisk er økologisk. For importerte produkter kontrolleres ikke av Debio, så hvordan kan man vite at varene er økologiske?

 

I hele verden er det egne internasjonale regler for økologisk mat, slik at man skal være sikker på at matvarene er kontrollert. EU har et eget organ som utfører slike kontroller på økologisk mat i Europa, og de markerer maten med en grønn Ø satt sammen av EU sine stjerner.

 

Kan vi hjelpe dere med noe videre?

 

Har dere noen flere spørsmål om import av økologisk mat? Eller synes dere dette høres interessant ut?

 

Ta kontakt med oss på +47 33 77 76 50 eller post@okompaniet.no, så skal vi svare dere så fort vi kan!